Antena za prijem zemaljskog televizijskog signala, DVB-T signal i TV prijemnik spojeni omogućuju praćenje TV programa emitiranog preko zemaljskog televizijskog odašiljača.  DVB-T (digital video broad casting -terrestrial eng.), (digitalni širokopojasni video-zemaljski hrv.),  je standard u načinu digitalnog prijenosa tv signala putem zemaljskih tv odašiljača.

Od Prosinca 2019. hrvatski odašiljači emitiraju DVB-T2 signal zajedno sa dosadašnjim DVB-T signalom i u međuvremenu omogućuju pratiti domaće kanale na oba načina, u Svibnju 2020. ostaje samo DVB-T2 signal, prijem hrvatskih kanala putem zemaljskih odašiljača biti će moguć samo sa odgovarajućim prijemnikom, ako korisnici nemaju Tv prijemnik sa integriranim DVB-T2 prijemom na postojeći TV prijemnik je moguće nadograditi uređaj za DVB-T2 prijem i pratiti sve hrvatske kanale u HD (high definition) kvaliteti i razlučivosti slike.

Televizijski signal emitiran preko zemaljskih odašiljača u eter su elektromagnetski valovi,UHF (ultrakratki valovi el.mag. spektra), koji se rasprostiru u svim smjerovima oko odašiljača dok ne naiđu na prepreku koja uključuje i gornje slojeve atmosfere, nailaskom na prepreku signal se odbija do sljedeće prepreke i tako dalje dok potpuno ne oslabi.

Ukoliko se antena za prijem zemaljskog signala ne može postaviti u zoni optičke vidljivosti prema odašiljaču, ostaje za prijem odbijenog signala od reljefa, objekata ili stratosfere koji je oslabljen i ometan ostalim signalima sa istog frekvencijskog opsega. Kod prijema refleksijskog signala uz uvjet odabira odgovarajuće antene koja će dohvatiti traženi signal a oslabiti ostale signale,  i po potrebi instalacije antenskog pojačala zemaljskog signala, tv prijemnik će prenositi program bez smetnji.